مقادیر بهینه چهار ماده مغذی اصلی یعنی گلوکز به عنوان منبع کربنی، نیترات آمونیوم به عنوان منبع نیتروژن ، اسید سیتریک و فسفات دی هیدروژن پتاسیم به عنوان غنی کننده های اصلی محیط کشت تعیین شدند. برا ی هر کدام از منابع 3 سطح مختلف در نظر گرفته شده و در نهایت با استفاده از روش تاگوچی در دو حالت استاندارد و S/N محیط کشت برای تولید محصول، بهینه شده اند. همچنین با استفاده از روش آماری ANOVA، پارامترهای درجه ازادی، مجموع مربعات، F پارامتر واریانس آماری و درصد سهم هر مغذی در تولید محصول میکروبی زانتان تعیین شده است. نتایج نشان می دهد که در تولید زانتان به ترتیب نیترات آمونیوم و گلوکز مهمترین نقش را دارند. پس از بهینه سازی محیط کشت، دما و PH مناسب برای تولید محصول با استفاده از روش فاکتوریل تعیین شد. میزان تولید محصول در سه دمای 27، 30، 33 درجه سانتی گراد و PH های 4/5، 5، 5/5، 6، 6/5، 7، 7/5 و 8 بررسی گردید. نتایج حاکی است که دما و PH مناسب تولید محصول به ترتیب، 27 درجه سانتی گراد و PH خنثی میباشد.