محققان چینی نوعی از هیدروژلهای شبکه شده توسط آپتامر* را ساختهاند که با قرار گرفتن در معرض مقدار کمی از کوکائین رنگ آنها از آبی یا قرمز روشن تا بیرنگ تغییر میکند. در این روش هیچ آزمون پیچیدهای نیاز نیست و انتظار میرود که این ژلها تستهای بصری سریعی را برای شناسایی مقدارهای کمی از مولکولهایی نظیر دارو، مواد منفجره یا آلودگی آبها، فراهم کند.
در این کار ماده هدف کوکائین انتخاب شد و بر اساس آن آزمایشات صورت گرفت. بمنظور دست یافتن به تغییر رنگی محسوس با فروپاشی ژل، محققان نانو ذرات طلا را در ساختار آن گیر انداختند. با فرار این ماده ژل روشن میشود. برای بهبود عملکرد، این تیم تحقیقاتی آنزیمهای آمیلاز را در ساختار ژل گیر انداختند. سپس ژل را با آمیلوز و ید برنگ آبی تیره در آوردند. همزمان با فروپاشی ژل، آنزیم آزاد میشود و آمیلوز فرو میپاشد و رنگ ژل تغییر میکند.
بر اساس گفته محققان با استفاده از این روش ظرف مدت ده دقیقه میتوان مقداری به کمی تنها ۲۰ گرم از کوکائین را بصورت بصری شناسایی کرد، که قابل مقایسه با دیگر روشهای معمول است که نیازمند دستگاههای پیچیده می باشند. با این وجود، با تلفیق آپتامرهای مختلف در ژل، پتانسیل خوبی در آن ایجاد میشود که آنرا برای شناسایی مواد مختلف توانا میسازد. کالین مککوی در دانشگاه کوین انگلیس میگوید: « در صورتی که آپتامرهای مناسبی برای این سیستم تهیه شود، میتواند برای شناسایی مولکولهای کوچک زیادی بکار رود.»
قیمت کم و کاربرد آسان، این روش را برای کاربردهای زیادی از امنیت فرودگاهها تا شناسایی بیماری در مناطق سانحه دیده، آماده کرده است. مککوی میگوید: “رفتن بسوی ابزارهای کمی بجای ابزارهای کیفی نسبتاً آسان است که این موضوع پیشرفتی واقعی است”. محققان میگویند این تکنولوژی پتانسیل زیادی دارد و باید برای گسترهی وسیعی از کاربردهای شناسایی استفاده شود.
* آپتامر مولکولهای پپتیدی یا الگیونوکلئیک اسیدی (oligonucleic acid) هستند که میتوانند به مولکولهای خاصی بچسبند.
————————
سلام
مطلی جالبی بود
مرسی