بیوپلیمر زانتان با استفاده از ضایعات خرما و برای کاربرد در صنایع نفت و حفاری و همچنین مواد غذایی، در گروه بیوتکنولوژی دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تولید شد.
«ادریس طاهر»، دانش-آموخته-ی کارشناسی-ارشد دانشگاه صنعتی امیرکبیر با
اعلام این مطلب، خاطرنشان کرد: «در حال حاضر این نوع پلیمر، به علت ویژگی
های منحصر به فرد، در بسیاری از صنایع دیگر از قبیل سرامیک، نساجی، دفاعی و
... کاربرد دارد و در کشورهای فرانسه، اسپانیا، چین و آمریکا تولید می شود
که با اجرای این طرح که با نوآوری هایی نیز در بهینه سازی و افزایش زانتان تولیدی همراه بوده، امکان تبدیل خرمای ضایعاتی به این پلیمر فراهم شده است.»
طاهر تصریح کرد: «20 درصد
خرمای جهان در ایران تولید می شود که 30 درصد این
محصول کشاورزی به علت آفات و امراض گیاهی از بین می رود و قابلیت عرضه به بازار را با عنوان
خرمای تجاری پایین دارد؛ به عنوان محیط کشت صنعتی در اختیار
باکتری
قرار داده شد که در 24 ساعت اول شاهد تولید توده-ی سلولی هستیم و در 48
ساعت بعدی با متوقف شدن رشد سلولی، تولید محصول آغاز می شود که پس از اتمام
فرایند
تخمیر، نوبت به جداسازی محصول می رسد.»
دانش
آموخته-ی دانشگاه صنعتی امیرکبیر نوآوری پروژه-ی خود را در استفاده از روش
های ccd از زیر شاخه های روش rsm برای بهینه-سازی و افزایش
زانتان
تولیدی برای نخستین بار در سطح دنیا بیان کرد و در ارتباط با خصوصیات
منحصر به فرد این پلیمر به حلالیت بالای آن در آب سرد و گرم، سوسپانسیون
کنندگی
نگهداری و عامل افزایش دهنده-ی
ویسکوزیته اشاره کرد.
او در پایان درباره-ی زمینه های کاربرد این
بیوپلیمر میکروبی در صنایع غذایی و نفت که عمده ترین بخش های مصرف کننده این محصول هستند، اظهار داشت: «
بیوپلیمر زانتان برای
بهبود طعم غذا،
افزایش ویسکوزیته و همچنین نگهدارندگی آن بدون ایجاد هیچ گونه رنگ و
طعم خاص و در صنعت نفت به منظور افزایش بازیافت نفت و نیز در فرمولاسیون گل حفاری کاربرد دارد.