*رعایت نکات بهداشتی
*نظم وانظبات در آزمایشگاه
*طرز استفاده مواد شیمیایی
*طرز حرارت دادن محلولها
1- برای انجام کار در آزمایشگاه و حین کار از روپوش سفیدنخی استفاده کنید چون از آلوده شدن لباسهایتان به مواد شیمیایی جلوگیری کرده و ضمنآ با توجه به قیمت سایر لباسها مقرون به صرفه اقتصادی است.
2- در آزمایشگاهها از کفشهایی استفاده کنید که انگشتانتان را به طور کامل بپوشاند . زیرا امکان دارد اسید غلیظ یا محلولهای نظیر آن روی پایتان بچکد و پوستتان را بسوزاند.
3- مواد شیمیایی به آسانی از طریق دست به خوراکی نوشیدنی و سیگار منتقل کند و از این طریق وارد بدن شوند. بنابراین از خوردن نوشیدن وسیگار کشیدن در آزمایشگاه پرهیز کنید.
4- برای اینکه صورت بینی و چشمان شما به مواد شیمیایی آلوده نشود به هیچ وجه در آزمایشگاه با دستانتان این اعضا را لمس نکنید.
5- در صورت تماس پوست با مواد شیمیایی و محلولهای سوز آور فوری آنرا به میزان فراوان با آب روان بشویید.
6- بعضی از مواد سمی به سرعت از پوست جذب می شوند بنابراین از تماس پوست با این گونه مواد دوری کنید.
7- پس از انجام آزمایش دست خود را با آب و صابون بشویید.
8- وسایل و میز کار را پس از انجام کار تمیز کرده و وسایل را در جای خود گذاشته و یا به مسئول آزمایشگاه تحویل دهید.
9- وسایل پلاستیکی را حرارت ندهید و از نزدیک کردن آنها به شعله چراغ بپرهیزید.
10- ظرفها و بطریهای مواد را از سر جای خود جابه جا و به سایر نقاط و قفسه های آزمایشگاه منتقل نکنید بلکه ظرف خود را نزدیک همان جایی که مواد در داخل بطریهای خود قرار گرفته اند برده و مقدار مورد نظر را بردارید و در صورت ضرورت به جابه جایی فورآ به جای اصلی خود برگردانید.
11- از وارد کردن پی پت و سایر وسایل آزمایشگاهی که شخصا از آن استفاده می کنید به داخل ظرف اصلی مواد و محلولها بپرهیزید.
12- هیچ گاه از وسایل شیشه ای شکسته یا ترک خورده استفاده نکنید. زیرا ممکن است در هنگام آزمایش بشکنند. آزمایش غیر قابل کنترل شود و حادثه ناگواری را بیافریند.
13- از ریختن مواد جامد غیر قابل حل در آب خرده شیشه ها و سایر زباله های جامد مثل کاغذ باطله در داخل ظرف شویی پرهیز کرده و آنها را به ظرف ها و محل هایی که به همین منظور در آزمایشگاه تعبیه شده بریزید.
14- با توجه به این که اسیدها برخی از بازها و مواد شیمیایی خورنده هستند در صورتی که اینگونه محلول ها داخل ظرف شویی ریخته شوند فورا آب شیر را بر روی آنها جاری سازید تا در اثر خوردگی ظرف شویی و لوله ها از بین نروند.
15- از تغییر در روشهای آزمایش پرهیز کنید زیرا به طور مثال ممکن است در صورت کاستن یا افزودن ماده ای به دلخواه در واکنشگر موجب تغییر سرعت در واکنش شده و غیر قابل کنترل شود و حوادث جبران ناپذیری اتفاق بیفتد.
16- بروز حادثه را حتما به مسئول آزمایشگاه اطلاع داده و با او برای استفاده از کمک های اولیه مشورت کنید.
17- ظرف های شیشه ای داغ را در زیر شیر آب سرد نگیرید. زیرا شیشه به سرعت منقبض شده و می شکند.
18- استوانه های مدرج قیف و ظروف توزین را حرارت ندهید زیرا در اثر حرارت می شکند. بالن ژوژه ها را هرگز حرارت ندهید.
19- در صورتی که به طور درست و صحیح از مواد شیمیایی استفاده شود بی خطر هستند بنابراین در هنگام کار کردن با مواد شیمیایی تمام جوانب احتیاط را می بایستی رعایت کرد تا سلامتی تضمین شده و خطری متوجه ما نشود.
20- قبل از استفاده از مواد برچسب آنها را به دقت بخوانید.
21- اگر لازم شود که محلولی را بو کنید ظرف آن را از صورت خود دور نگه دارید و بخار آن را با دست به سمت صورت برانید تا بوی آن را حس کنید.
22- هرگز ظرفی را که از خود بخارات سمی تولید می کند باز نگذارید زیرا بخار آنها فضای آزمایشگاه را و در نتیجه هوای تنفسی را آلوده میکند.
23- برای پرهیز از استنشاق بخارات واکنش هایی که بخار سمی و مضر آزاد می کنند اینگونه واکنشها را زیر هود انجام دهید. زیرا تنفس بخار مواد شیمیایی ششها و سلولهای مخاطی را تحریک می کند.
24- هرگز دهانه لوله آزمایش داغ را به طرف خود یا همکارتان نگیرید.زیرا امکان دارد بخار آن به شدت از لوله بیرون بیاید و یا در اثر غلیان به بیرون بپاشد.
25- مراقب محلولهایی که در حال جوشیدن است باشید زیرا ممکن است تمام محلول بخار شده و ظرف بشکند.
26- مواد و محلولها را در ظرفهای سر بسته حرارت ندهید.
27- برای گرم کردن بشر و ارلن از شعله پخش کن و توری سیمی استفاده کنید.