نویسنده: گلناز شاوردی ، شهره فاطمی ، پروانه حریری ، اصغر صفرعلی ، زینب صالحی | |
کلیدواژهها : طراحی آزمایشات ، روش فاکتوریل ، روغن دانه انگور ، استخراج با حلال | |
کلیدواژهها (انگلیسی): Grape Seed Oil , Factorial Design , Experimental Design , Solvent Extraction | |
چکیده: در این تحقیق، میزان روغن دانة انگور شاهرودی با روش استخراج با حلال (اتانل) بررسی شده است. عصارة دانة انگور در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی کاربردهای با ارزشی دارد. الگوی انجام آزمایشها با روش آماری فاکتوریل کامل برای مطالعه چهار عامل در دو سطح طراحی شد. درصد اتانل، دما، اندازه دانهها و زمان استخراج به عنوان عوامل اصلی مورد مطالعه قرار گرفتند. با انجام آنالیز واریانس روی درصد روغن استخراج شده از آزمایشها، نتیجه شد که با افزایش دما، زمان و غلظت اتانل، راندمان استخراج افزایش مییابد، در صورتی که افزایش اندازة ذرات اثر معکوس نشان داده است. در میان عوامل مورد بررسی، اندازه ذرات بیشترین تأثیر را بر بازده روغن نشان داده است. همچنین اثر تقابل عوامل نیز بررسی شده است که از این میان اثر متقابل درصد اتانل- دما، درصد اتانل- زمان و اندازه ذره- زمان بر بازده استخراج بیتأثیر بوده است، در صورتی که اثر متقابل درصد اتانل- اندازه ذره معنیدار بوده است. در نهایت بر اساس عوامل معنیدار مدل آماری و شرایط بهینه ارائه شد. براین اساس میتوان بااستفاده ازالکل %96 در دمایC °60 با ذراتی به اندازه متوسط mm6/0، در مدت زمان 60 دقیقه، میزان 24/0 گرم روغن از هر گرم دانه انگور شاهرودی به دست اورد |